Et liv i balance

v. Coach.dk

Et liv i balance

v. Coach.dk

8282 1212

8282 1212

ER DU BEVIDST OM DIT OVERSKUD?

ER DU BEVIDST OM DIT OVERSKUD?

Du har nok sagt det ofte ”Det har jeg ikke overskud til”, men har du tænkt mere over hvad dit overskud i grunden betyder for dig? Og ved du at dit overskud kan ses i måden du bevæger dig på, høres i måden du snakker på, og mærkes i måden du er sammen med andre på?

 

En øjenåbner
Det var en øjenåbner for mig at blive bevidst om, hvordan mit overskud påvirker mig. Pludselig kunne jeg forstå og mærke, hvad der sker når jeg mister mit overskud. Med den bevidsthed er det blevet meget nemmere at respektere og acceptere mit overskud som det er, uanset om jeg har meget eller lidt at gøre godt med. Jeg fandt enkle teknikker til at få overskuddet tilbage igen når det forsvinder, og det virker. Jeg kan træne mig selv til at få mere overskud, når overskuddet forsvinder. Det er ret fantastisk.

Opdag dit personlige overskud
Har du tænkt på, hvordan du har det når du ikke har noget overskud? Når du mister overskuddet, kan du pludselig få lyst til at trække dig helt tilbage. Det bliver for meget, at være sammen med andre mennesker. Du får svært ved at hører hvad de siger, og det dine tanker beskæftiger sig mest med, er hvordan du kan slippe væk og bare være dig selv.

Helt modsat er det naturligvis når du har masser af overskud. Du har lyst til at være sammen med andre, og der er plads i dig til at rumme andre mennesker og deres meninger. Du oplever at have empati, og du bliver ikke "ramt" af andres meninger og bemærkninger. Du får måske også masser af ideer og lyst til at føre ideerne ud i livet. Du får en følelse af at du er ok, og jeg er ok. Der er glæde og fred i dig.

Dit overskud påvirker dit liv på mange måder
Dit overskud påvirker mange ting i dit liv, fx dit humør, den måde du snakker på, den måde du opfører dig på. Det du tænker om dig selv og andre, den måde du er sammen med andre mennesker på, dit helbred og meget mere.

Derfor vil du opdage at når du lærer at blive bevidst om dit overskud, og hvordan du kan træne dig selv til at have overskud, at du får det bedre med dig selv – både fysisk og psykisk. De morgner hvor du vågner op og tænker ”Jeg orker det ikke”, kan du på få minutter skabe mere overskud, til at stå ud af sengen og få en god dag. En af øvelserne kan være, at tænke på noget rart, fx et dejligt minde. Når du tænker rare tanker, skaber det overskud inde i dag. Så brug et par minutter på det, når det er en af de morgener.

Dit overskud kan mærkes
Vi er mange som ikke rigtig mærker vores krop – eller det tror vi i hvert fald ikke at vi gør. Vi er ikke så bevidste om, hvordan det mærkes når vi oplever noget godt eller noget dårligt. Når du skal lære at blive bevidst om dit overskud, handler det meget om hvordan du mærker mængden af overskud i kroppen. Din krop vil ALTID fortælle dig, hvordan du har det lige nu, og ofte også før din hjerne fortæller dig det. Derfor er det vigtigt at du lytter til kroppen, den vil hjælpe dig i din træning med dit overskud. Fx oplever mange at hjertet slår hurtigere, at kroppen spænder op, og at vejrtrækningen bliver hurtigere, når vi udsættes for stress. Når vi oplever noget som er behageligt for os, slapper vi af i kroppen og vejrtrækningen er rolig. Skal vi til eksamen eller lave en præsentation, kan vi opleve at have "sommerfugle" i maven osv.

Det smitter
På samme måde som du påvirker andre med dit overskud, så påvirker andre også dig med deres overskud. Kender du fx det, at der altid er mennesker som får dig til at blive i dårligt humør, og andre som altid får dig til at blive i godt humør. Det er deres overskud eller mangel på samme, der påvirker dig. Så overskud smitter – og det gør dit også.
En del af at træne dit overskud, er også at øve dig i ikke at lade dig påvirke af ”brokkehovedet” så vedkommende ikke får lov til at hive overskuddet ud af dig. Det har jo ikke noget med dig at gøre, at vedkommende ikke har noget overskud. Når du har overskud, så påvirker du også ”brokkehovedet” og måske kan du give mere overskud vedkommende.

Dine tanker er en del af din træning
En del af træningen handler også om hvordan dit overskud påvirker dine tanker. Dine tanker er super vigtige i forhold til dit overskud. Du kan tænke dig til meget, eller lidt overskud på et øjeblik.

Det vigtigste når du arbejder med dit overskud, er at du ALTID respekterer den mængde af overskud som du har til rådighed lige nu. Du kan godt lave et ”overtræk” ved simpelthen at bruge mere af dit overskud, end du har til rådighed. Det er ofte det der sker, når vi bliver stresset. Hvis du igennem længere tid opbygger et større og større ”overtræk” på din overskudskonto, så vil du opleve at du bliver fuldstændig drænet. Derfor er det vigtigt at blive mere bevidst om, hvad du kan gøre for at sætte overskud tilbage på din overskudskonto. En måde at skabe mere overskud på, er at gøre eller tænke på noget som gør dig glad. Fx at lytte til din ynglingsmusik, se din ynglings film eller serie eller noget helt tredie.

Hvis du tænker over det, så er jeg sikker på at du ved hvordan det mærkes når du er på vej til at blive stresset. Når du mærker det, så øv dig i at stoppe op, og trække vejret dybt nogle gange. En god ide kan være at trække dig lidt tilbage, og få stoppet alle tankerne samtidig med at du trækker vejret. Dybe vejrtrækninger giver ro indeni, og ro giver mere overskud. Brug det overskud til at prøve at få et overblik over din situation, få evt. hjælp fra en anden, som måske har en ide til hvordan du kan kommet ud af tilstanden. 

Når du bliver dygtig til at lægge mærke til- og træne dit eget overskud, begynder du også at lægge mærke til, hvor andre er med deres overskud. Den viden kan du bla. bruge i dit samarbejde med andre, og skabe en forståelse for at samarbejde indimellem, bliver svært eller går i stykker, fordi at vores overskud hele tiden ændre sig.  

 

 

Skrevet af:

Inge Hjort

Profilbillede af Inge Hjort på Coach.dk

d. 25-11-2020 12:30

Læs mere om profilen her »

Søg i blandt

625

aktive coaches fra HELE Danmark

Se nyeste Coachprofiler »
Når du taler, gentager du noget, du allerede ved. Hvis du lytter, lærer du måske noget nyt?  [Citater fra Coach.dk] Del et citat fra Coach.dk på facebook
Coach.dk - et liv i balance

Find vej

CVR 26152984

OM COACH.DK

Nyheder

Handelsbetingelser

Kontakt os

Vi passer på dine data

HVAD ER COACHING?

Find en Coach

Hjælp & råd

Indlæg

Arrangementer / Events

Tilmelding til nyhedsbrev

FOR COACHEN

Login

Opret gratis profil

Markedsføring af Coachuddannelse

Tilmelding til nyhedsbrev