Et liv i balance

v. Coach.dk

Et liv i balance

v. Coach.dk

8282 1212

8282 1212

Hvem har ansvaret for dine følelser?

Hvem har ansvaret for dine følelser?

“Han fik mig altid til at føle mig dum”. Den har vi måske hørt fra venner eller veninder, når de taler om deres eks’er. Og hvis du lige læser den en gang til, vil du så ikke give mig ret i, at du med den sætning giver din eks en virkelig stor magt over dig. Nemlig magten over, hvad du føler om og for dig selv?

For andre kan ikke få os til at føle noget som helst, hvis vi ikke ønsker at føle det selv. Hvad han har sagt kan falde ubelejligt, det kan minde dog om noget, som nogen andre har sagt* eller det kan være, at der faktisk er en snert af sandhed: Hun syntes selv, at hun var dum i den situation i forhold til ham, så det gav mening for hende at føle sig dum.

Meget ofte når folk går fra hinanden så bebrejder de hinanden en masse dårlige følelser, som var den andens skyld. Og det er at give den anden en alt for stor magt over situationen. Men der kan være alt muligt andet på spil fx:

  • Du tillod ham at tale nedladende til dig for længe - måske fordi du ikke vidste, hvordan du skulle sige fra eller få det til at stoppe. (Hint: Det kan gavne at sige “jeg vil ikke have, at du taler sådan til mig” tidligt i forholdet)

  • Han sagde det, som du tænkte om dig selv og som ikke gavnede dig

  • Han skældte dig ud, som di mor skældte dig ud, da du var lille

  • Når du var sammen med ham, fik du samme følelse, som engang, hvor noget dumt skete

Som udgangspunkt er der ikke nogen, der kan få dig til at føle noget som helst andre end dig. Tænk over, hvordan mennesker, som du er ligeglad med, kan have meget stærke holdninger til din gøren og laden - får det dig til at føle noget som helst (altså ud over muligvis irritation)? Nej, det gør det ikke. Så du ved godt, at andre ikke frembringe følelser i dig.

Det at lade andres adfærd påvirke dine følelser er et valg, som du træffer hver gang. Og du kan faktisk også vælge at lade være.

Tillykke dit liv er nu blevet meget rigere - og du har nu fået ansvaret for dine egne følelser.

 

*ofte når vi reagerer negativt eller flovt på noget, nogen andre siger til os, så er det fordi, det minder om noget, som vores forældre eller andre nærtstående voksne sagde til os, da vi var børn. Og lige idet, vi hører de samme ord komme fra andre en masse år senere, så sætter vi os selv tilbage til dengang. Og som jeg hørte en meget voksen mand sige til sig selv, da hans kone bad ham skifte tøj: “Det er ikke min far, og vi er ikke i 1954, og jeg er ikke 8 år gammel”. Og med den viden kan man enten ignorere det, de siger eller bede dem om at sige det på anden måde, fordi det minder dig om noget dumt.

Skrevet af:

Mette Hvied Lauesen

Profilbillede af Mette Hvied Lauesen på Coach.dk

d. 14-01-2020 11:01

Søg i blandt

621

aktive coaches fra HELE Danmark

Se nyeste Coachprofiler »
Jeg har ikke fejlet. Jeg har bare fundet 10.000 måder der ikke virker. Del et citat fra Coach.dk på facebook
Coach.dk - et liv i balance

Find vej

CVR 26152984

OM COACH.DK

Nyheder

Handelsbetingelser

Kontakt os

Vi passer på dine data

HVAD ER COACHING?

Find en Coach

Hjælp & råd

Indlæg

Arrangementer / Events

Tilmelding til nyhedsbrev

FOR COACHEN

Login

Opret gratis profil

Markedsføring af Coachuddannelse

Tilmelding til nyhedsbrev