8282 1212

  8282 1212
Logo for Coach.dk

Mangler du retning og motivation til at sætte dig de helt store mål?

Logo for Coach.dk

Mangler du retning og motivation til at sætte dig de helt store mål?

Om grænser og at overkomme en dobbelt benlås

Om grænser og at overkomme en dobbelt benlås

For nylig blev jeg udfordret på mine grænser.
Jeg havde et event på gården hvor jeg bor, og gæsterne omfattede en udenlandsk kvinde og hendes tre børn. Hendes opdragelsesstil kolliderede med mine værdier, med mig. Mit nervesystem var i forvejen på dupperne på grund af værtinderollen, og tre børn, som støjede og brugte mine ting anderledes end hvad jeg synes de skal bruges til, mangedoblede min stresstilstand.

Fokus på dem eller mig?

Jeg så to muligheder: Gå efter at berolige min indre tilstand, eller gøre noget ved børnene, som hverken forstod dansk eller engelsk. Jeg prøvede begge dele med skiftende held. Det samlede selskab bestod af kloge, kompetente og varmhjertede kvinder, og jeg fortalte, hvordan jeg havde det, og blev lyttet til og forstået, og min indre kaptajn Haddock faldt en smule til ro.

Jeg var også i dialog med moderen, som jeg havde inviteret i taknemmelighed for en uvurderlig håndsrækning, hun gav mig for nogle år siden. I dialogen stødte jeg på et trekantsdilemma: Jeg vil gerne respektere at andre kan mene noget andet om børneopdragelse end jeg selv. Jeg vil også gerne stå vagt om mine egne grænser. Og som værtinde vil jeg gerne sikre, at alle gæster har det godt.
 

Dobbelt benlås

Jeg gætter på at du også har stået i situationer, hvor det var relevant at sige fra. Det kunne være:

  • Over for lederen, der beder om det umulige,
  • En kollega eller ven, der taler mere end du synes om,
  • En kæreste, der anklager dig uretfærdigt,
  • Trætte børn, der larmer når du er træt

Og har du også fået det uopfordrede, ufølsomme råd fra velmenende kolleger og venner: 'Arj, du må da bare sige fra!'?

Når noget ikke falder os let, er der en god grund: At ville sætte grænser handler måske om vores behov for respekt, hensyn, ro, tillid eller forståelse. Og samtidig er der uvilligheden til at gøre det, der udspringer af behov for fx lethed, at høre til, kærlighed, fællesskab eller sikkerhed. Eller respekt. Samme behov optræder tit på begge sider af behovsligningen.
Det gør ondt, hvadenten du siger fra eller lader være. Det kalder jeg en dobbelt benlås.

Og vi kan faktisk sige fra uden at støde den anden fra os: Når vi fortæller, hvad vi siger ja til med vores ’nej’, inviterer vi til kontakt. Jeg kan skrive under på, at det virker. Og alligevel er det ikke altid, det er nok at vide, hvordan man kan sige det på en ok måde.

Måske bliver grænsen ikke respekteret? Eller måske kan vi ikke få ordene over vores læber? Her hører jeg tit, at selvbebrejdelserne slår ind som bølger mod molen. Og her er det, den velmenende kollega eller ven er fuld af forslag til hvad vi da bare skulle have gjort.
Hvis du er den, der prøver at opmuntre din kollega til at sige fra, så foreslår jeg, at du i stedet prøver med mildhed, fx således:

  • ”Er du skuffet over dig selv – ville du gerne have haft modet til at være endnu mere tydelig?”
  • ”Blev du bange, og havde du slet ikke adgang til dit nej?”
  • ”Er det bare no-go for dig at træde i autoritet – har du mere lyst til at gemme dig?”

Empati kan bane vejen til mod. Og somme tider lykkes det alligevel ikke; vi støder på et indre nej, der ikke kan passeres. Her spiller en ubevidst kontrakt måske ind, der kræver dybere empati og støtte for at blive opløst.
 

Skak – men ikke mat

I mit tilfælde tilbragte jeg en halv vågen nat med at finde ind til kernen af min indre konflikt, der havde sat mit nervesystem skak. Jeg var vred og frustreret, fordi jeg havde brug for respekt for mine ting og mine værdier. Jeg var også bekymret for børnene, fordi jeg ønsker alle børn vejledning, så de kan begå sig og blive elsket. Og jeg var i dyb vildrede om hvordan jeg kunne balancere mit ansvar for hele selskabet foruden mig selv med ønsket om at bidrage til at mor og børn havde en god oplevelse.

I bakspejlet ser jeg, at jeg kunne have italesat balladen i huset tidligere og bedt om hjælp. Men som værtinde formåede jeg ikke at bede om hjælp. Siden da har jeg mildt spurgt mig selv: ”Pernille, er det vigtigt for dig at alle har det godt, så dit event holder, hvad du har stillet i udsigt? Var det overvældende, og havde DU brug for hjælp? Ville du gerne have modet til at sætte grænser tydeligt – også når der er meget andet i spil?”

Derefter blev jeg parat til at bede om råd hos en kyndig pædagog - hvad kunne jeg have gjort? Hvordan sætter jeg grænser over for børn, der ikke forstår mit sprog? - og praktiske svar efterlod mig meget klogere.

Og nu, en måned senere, er det blevet helt tydeligt for  mig, at jeg ikke igen vil lade noget tilsvarende ske. Jeg vil bruge en livlinje, så jeg får hjælp til at blive klar over hvad der holder mig fra at sige nej, og så vil jeg gøre det, jeg ikke gjorde denne gang: Venligt, medfølende og ubøjeligt bede mor og børn om at finde et andet sted at være).

Lær sproget

Længes DU efter at komme til at tale sådan til dig selv og andre? Ikkevoldelig Kommunikation (IVK) er en global, velafprøvet tilgang. Der er masser af bøger at hente på biblioteket og fra tid til anden aftenskolekurser, der hjælper deltagerne til at tænke og mærke indefra-ud, i stedet for at have udgangspunkt i hvad man tror, der forventes udefra. Det styrker fornemmelsen for hvem vi er og viser os, hvordan vi kan anerkende og kommunikere med andre fra hjertet uden at give køb på os selv.

Søg i blandt

608

aktive coaches fra HELE Danmark

Se nyeste Coachprofiler »

Ugens citat

Jeg drømte aldrig om succes
jeg arbejdede for den

GROW2, Kurser
GROW2, Coachuddannelse
Annette Kledal - Expand ApS, Mentorcoaching (06/13)
Annette Kledal - Expand ApS, Videregående Coachuddannelse
, ICF Danmark
, Stresslinien
Få din bannerannonce her »
OM COACH.DK

Nyheder

Til Pressen

Handelsbetingelser

Kontakt os

Vi passer på dine data

CVR  26152984

HVAD ER COACHING?

Find en Coach

Hjælp & råd

Indlæg

Arrangementer / Events

FOR COACHEN

Login

Opret gratis profil

Markedsføring af Coachuddannelse

Bannermarkedsføring

Medlemstilbud

Coach.dk - et liv i balance

Nygade 12A, 4300 Holbæk

+45 8282 1212

mail@coach.dk

Find vej