8282 1212

Coach.dk - et liv i balance
" Har du drømme du mangler at udleve? "

Ordet skaber hvad det nævner

Byg om i din hjerne

N.F.S.Grundtvig var på linje med nyeste hjerneforskning, da han skrev disse ord i 1829: Ordet skaber hvad det nævner. Eller som Martin Brofman, amerikansk kræft-overlever og healer formulerer det: De ord, du bruger til at beskrive din virkelighed, skaber din virkelighed. Han helbredte efter eget udsagn sin terminale kræft og har inspireret tusindvis af mennesker siden, bl.a. mig.

Grundtvigs og Brofmans ord betyder forenklet sagt, at når vi beskæftiger vores tanker med det, der er svært, frygtindgydende eller uudholdeligt, så får vi mere af det. Hvis vi derimod fokuserer på det, vi gerne vil have mere af, kommer vi til at møde dét hyppigere.

Fysisk ombygning i hjernen - nu? Og nu? Og nu?

Det er sådan at vores hjernes mange centre har deres arbejdsdeling. Korttidshukommelsen er f.eks. ét sted, forsvarsberedskabet et andet og den logiske evne et tredje. Ligesom kroppen leder mere blod til en muskel, der arbejder,  får de aktive centre i hjernen mere blod og dermed ilt og næringsstoffer end de passive, og de udvikler sig.

Hjernen er under livslang forandring. Når et bundt nerveceller er aktive, danner de flere nervetråde, indgår i flere forbindelser og bliver hurtigere til at lede de elektriske impulser. Nervebaner, der ikke bruges, bliver svagere - akkurat som en grusvej gror til, når ingen længere færdes på den. Tænk blot på hvor svært det blev at finde vej efter du fik din første GPS?

Samtidig passerer en impuls lettere igennem, når der først er dannet en landevej. Bekymringer og smerte når hurtigere bevidstheden, hvis vi tit bekymrer os. Hvis vi derimod har for vane at fokusere på det, der gør os tilfredse, vil vi også hurtigere få øje på det, der gør os glade, og overse hvad der tidligere kunne dræne os.

Fokus på behov bygger nye nerveveje

Selvfølgelig skal vi ikke undertrykke vores følelser, når vi er triste, bange eller vrede! Livet skal mærkes, leves og formuleres, og det gælder hele registret. Vores negative følelser er der jo netop for at fortælle os, at der er vigtige behov, som ikke er opfyldt lige nu, så de skal bydes velkommen, inddrages og forstås.

Hvis vi gerne vil have det bedre, er det hjælpsomt derefter at vende opmærksomheden mod den tilstand, som følelsen kalder på. Frygt kalder ofte på sikkerhed. Ensomhed kalder på fællesskab, og vrede er tit udtryk for at vi længes efter respekt. Prøv at spørge dig selv: Hvad er det, som den følelse jeg oplever lige nu, længes efter?

Ved at bruge 10-15 sekunder på at forestille os hvordan det ville være, hvis denne eftertragtede tilstand var til stede netop nu, og virkelig inhalere tilstanden med hele bevidstheden og kroppen, så træner vi vores hjerne i netop denne tilstand. Det giver tit øjeblikkelig lettelse, men det er ikke det hele. Ikke sjældent leder det til, at vi bliver mere opfindsomme og modige og faktisk opsøger situationer, der bedre opfylder behovet for os.

Ikkevoldelig Kommunikation (IVK) som alternativ til meditationspuden

Spørger man nogle af tidens populære hjerneforskere og terapeuter som Daniel Siegel og Rick Hanson, peger de på mindfulness meditation som et uomgængeligt redskab ved ny-orientering af bevidstheden. IVK kan imidlertid det samme - og tilmed mens vi lever livet med hinanden i stedet for at sidde i et stille rum og meditere.

IVK foreslår os at fokusere på det vi længes efter, når vi har mærket det, der gør os ondt. Det sker sjovt nok ikke automatisk, hvilket hjernevidenskaben også har en forklaring på - men det bliver i et andet indlæg. Med IVK lærer vi samtidig en enkel måde at opnå mellemmenneskelig kontakt.

IVK giver os desuden en enkel model, vi kan ty til når kommunikationen kører af sporet. Vi holder s på egen banehalvdel og får fortalt, hvad der er vigtigt for os, og vi lytter til hvad der er vigtigt for den anden, uanset hvordan de formulerer sig.

Sp i stedet for: "Jeg har jo sagt til dig 1000 gange, at jeg ikke vil have du....", så prøv: Jeg bliver overvældet, når jeg kikker mig omkring i lejligheden! Jeg længes efter orden! Kan vi snakke om hvordan jeg kan få mit behov for orden  opfyldt, samtidig med at du også kan trives?

 

Oprettet af

Profilbillede af Pernille Plantener på Coach.dk

Pernille Plantener

Indlæg nr. #984
28-02-2018 15:42

Har du behov for hjælp til din(e) udfordringer?

Indtast dit navn, beskriv kort din udfordring, og så vil vi ringe dig op hurtigst muligt, for evt. at matche dig med den rigtige coach.

Læs mere om vores unikke match-koncept her »

SPONSERET

Bannermarkedsføring af Team og relationscoaching på Coach.dk
Bannermarkedsføring af Markedsfør dine produkter overfor coaches på Coach.dk
Bannermarkedsføring af ICF Danmark på Coach.dk
Bannermarkedsføring af Coachuddannelse på Coach.dk
Bannermarkedsføring af Faa de besoegende fra Coach.dk over paa din egen h på Coach.dk
Bannermarkedsføring af Mentorcoaching (06/13) på Coach.dk
Kunne du også tænke dig en annonce her?

OM COACH.DK

Nyheder
Til Pressen
Handelsbetingelser
Kontakt os

HVAD ER COACHING?

Hjælp & råd
Nyheder
Find en Coach

FOR COACHEN

Login
Opret Coachprofil
Bannermarkedsføring
Medlemstilbud
Coach.dk - et liv i balance

Nygade 12A

4300 Holbæk

mail@coach.dk

CVR  26152984

Ring op 8282 1212