8282 1212

  8282 1212
Logo for Coach.dk

Savner du ro og højt til loftet?

Logo for Coach.dk

Savner du ro og højt til loftet?

Slut med opmuntring. Anerkend det, som er.

Slut med opmuntring. Anerkend det, som er.

Årets længste nat har veget og den kristne lysfest er netop overstået. Du har måske nogle fridage foran dig, og jeg håber jeg her kan inspirere dig, både til familielivet og det kommende års arbejdsliv.

At anerkende det som er

Oplever du miskommunikation i familien, for høje krav på arbejdet eller tvivl på dig selv? Tag det alvorligt og nævn det ved navn

Det værste du kan sige

Tænk positivt.
Det er nok det dårligste råd, når samarbejdet knager eller du er trist og udmattet. Ikke desto mindre hvad mange ledere fortæller deres medarbejdere, når de (igen) beklager sig, og hvad velmenende ægtefæller og venner siger, når de er trætte af at høre på mere utilfredshed.
Vel er det rigtigt, at positiv tænkning leder tankerne mod løsninger, og negativ tænkning kan formørke hvordan vi ser på tingene. Men det er nødvendigt at tale om det, vi oplever, og hvad det gør ved os.

Følelser er budbringere, uanset om det er smerten fra en træt muskel, der siger Av! - hvile nu! eller det er ubehaget, når der foregår noget omkring os, som gør vold på vores værdier. Så længe vi ikke tager os af følelsen, fortsætter den, tit med forstærket intensitet.
Budskabet skal afkodes og forstås, for at ubehaget kan slippe.

Ordets kraft

Jeg bliver tit overrasket over hvor stærk en kraft, der ligger i at benævne det, mine klienter oplever. Anerkendelse kan flytte bjerge. Det er et centralt element, både når jeg arbejder med virksomheder, i konfliktmægling og med klienter 1-til-1.

Eksempel: I en mindre håndværksvirksomhed fortalte svendene, at alle var blevet sig selv nærmest. Der var stort svind på værktøj og materialer, man havde ikke længere omsorg for hinanden, og opgaverne blev ikke løst til tiden. Overvej lige hvor kritisk det er!
På mit første besøg stillede en stor mand i overalls sig op foran mig og sagde: "Pernille, du skal bare vide, at her på stedet, her taler vi ikke om følelser." Og så holdt han blikket som for at sikre sig, at den virkelig fes ind.

OMG, hvordan kan jeg gøre noget som helst uden at tale følelser? tænkte jeg. Efter at have interviewet alle mand, planlagde jeg en seminardag med dem. De kikkede undrende på mig, da jeg spurgte, hvornår det var begyndt, det skråplan, som de alle havde talt om. Hvorfor ville jeg dog vide det?
Det kom snart frem, at det var begyndt kort efter en afholdt svend var stoppet. Jeg bad alle stille sig op i en række efter anciennitet og stillede en tom stol dér, hvor den fratrådte skulle have stået. Jeg spurgte, hvad de mente han gerne ville huskes for. Faglig dygtighed, rettidighed, sjov. Det var ham, der bandt de andre sammen; ham, der var eksponent for virksomhedens værdier. Der var også nogle problematiske ting omkring hans fratræden, det blev også nævnt.

Nede efter cigaretter

Ikke så underligt, at noget væsentligt havde forladt virksomheden sammen med ham. Der gik en mærkbar lettelse gennem rummet, da vi talte om alt det, de savnede ham for. Det var, som om han havde været gået ned efter cigaretter og de stadig ventede på han kom igen. Nu fik vi talt om det tomrum, han efterlod sig, og sagt ordentligt farvel. Det lukkede døren efter ham.

Ved samme lejlighed inviterede jeg til at de alle, én efter én, fik at vide, hvad de andre ville huske dem for. Der blev nævnt kreative løsninger, en kammerat, hjælpsom, venligheden selv, dygtig, stabil, rar. Det gav dem blussende kinder og en uvant fornemmelse af at blive set. Vi lavede også andre ting sammen, men denne øvelse står tilbage som central.

Jeg er endnu ikke færdig i denne virksomhed og kender ikke langtidseffekten, men jeg tror, at de finder ind i et stærkt fællesskab igen, uden at jeg har lavet andet hokus-pokus end at hjælpe dem med at benævne det, de godt vidste, og hjulpet dem til at se hinandens bidrag.

Der ligger videnskab bag

At anerkende det usagte er ikke bare en overfladisk feel-good øvelse. Hjerneforskning viser, at der sker blivende, fysiske forandringer i hjernen i retning af mere balance og robusthed, når der bliver sat præcise ord på oplevelsen.

Blandt håndværkere er det lettere at tale om følelser, hvis vi bruger billedsprog. Metaforer bliver indgangen til følelser, som det at han "var gået ned efter cigaretter". åbnede for at de savnede ham og chokket ved at han var forsvundet med kort varsel.

Tit frygter vi, at vi drukner i smertefulde følelser, hvis vi føler noget intenst. Min erfaring siger, at det er alt det vi gør for at undgå at føle vores følelser, der gør mest ondt. At mærke vores følelser fuldt ud er en lettelse, som at komme hjem, som den afsluttende akkord i et stykke musik. Meddelelsen er leveret. Vi giver mening.

Invitation til dig

Jeg vil gerne invitere dig til at eksperimentere med anerkendelse. Når du i løbet af højtiden støder på utilfredshed, tristesse eller ængstelse, så stop dig selv før du går i opmuntrings-modus. I stedet for at sige:

  • "Du skal se, det skal nok gå alt sammen"

eller give gode råd, så tag en dyb indånding og se, hvad der sker, hvis du siger noget i retning af:

  • "Selvfølgelig er du utilfreds, du har jo lagt så meget omhu i det her." Eller
  • "Selvfølgelig er du ked af det, du havde jo håbet på noget andet." Eller
  • "Ikke så sært at du er bekymret, du kender jo ikke udfaldet."


Lad ikke samtalen slutte der, men giv plads til at den anden kan fortælle om det, der virkelig er på spil. Det er så meget lettere for os at komme videre, når nogen modtager og forstår meddelelsen.

Rigtig glædelig jul og godt nytår.

Søg i blandt

608

aktive coaches fra HELE Danmark

Se nyeste Coachprofiler »

Ugens citat

Uanset om du tror du kan eller ikke kan, så får du ret...

, Spot stress
, Stresslinien
, Personprofil.dk
, Faa de besoegende fra Coach.dk over paa din egen h
, Markedsfør dine produkter overfor coaches
GROW2, Kurser
Få din bannerannonce her »
OM COACH.DK

Nyheder

Til Pressen

Handelsbetingelser

Kontakt os

Vi passer på dine data

CVR  26152984

HVAD ER COACHING?

Find en Coach

Hjælp & råd

Indlæg

Arrangementer / Events

FOR COACHEN

Login

Opret gratis profil

Markedsføring af Coachuddannelse

Bannermarkedsføring

Medlemstilbud

Coach.dk - et liv i balance

Nygade 12A, 4300 Holbæk

+45 8282 1212

mail@coach.dk

Find vej