v. Coach.dk
Vi mennesker er gode til at tilpasse os. I privatlivet og i arbejdslivet. Under travlhed og stress. Når vi har det godt og er ovenpå. Men tilpasningsevnen har også en pris; ofte glemmer vi nemlig vores personlige værdier - enkeltvise og som sæt af værdier. Det betyder, at hvis vi eksempelvis kommer ud af kurs i vores (arbejds)liv, skal vi have genskabt retningen, og en metode til at genfinde kursen er at identificere sine personlige værdier, prioritere dem og ikke mindst finde den rette måde at bringe dem i spil på.
Som illustration af betydningen - af at være bevidst og arbejde aktivt med sine værdier - kan du få i nedenstående case fra forretningsverdenen. En klient, Morten, havde som virksomhedsejer fået "gemt" nogle af sine vigtigste personlige værdier lidt for godt af vejen og fik svært ved at se sig selv i rollen som virksomhedsejer og -leder.
Morten kom i kraftig tvivl om, hvordan han skulle drive sin virksomhed videre med et nedadgående engagement. Han trivedes ikke og kom ud på en glidebane, hvor prioriteringer blev tilfældige, deadlines føltes som en trussel og opgaverne som sure pligter. Det til trods for, at hans professionelle overligger og krav til sig selv var meget høje. Han valgte i flere tilfælde at tage opgaver ind, som var på grænsen af hans kompetencer og drænede ham for energi. Han undskyldte sig med et: "der skal jo brød på bordet". Særligt den manglende evne til at prioritere betød, at han ikke havde tid til at opsøge opgaver og kunder, som bedre matchede de primære ydelser og spidskompetencer, som han i virkeligheden brændte for at udføre og sætte i spil. Morten var i det hele taget usikker på, om han overhovedet skulle fortsætte som selvstændig.
I sin egen undersøgelse og refleksion over, hvad drivkraften var, da han blev selvstændig, var han ikke i tvivl: det var værdien frihed og dermed at være herre i eget hus og føle sig uafhængig.
En anden af de grundlæggende værdier, som har stor betydning i Mortens liv, er sjov. En værdi som han opdagede, at han ikke havde sat i spil i lang tid - til trods for sine erfaringer med, at sjov var en stor del af hans engagement, kundeløsninger og udvikling af virksomheden. I sin iver efter at være en top-professionel erhvervsdrivende og virksomhedsleder - et mål som matchede hans egen forestilling af omverdenens idealbillede af en virksomhedsejer - havde han glemt og gemt værdien sjov. Han havde fået opbygget en overbevisning om, at man ikke både kan være seriøs og have det sjovt.
Morten udfordrede den holdning under coachingforløbet og genfandt bevidstheden om, at det at have det sjovt skaber energi og positive resultater. "Jeg kan godt være både seriøs og have det sjovt, som virksomhedsejer," udtrykte han under coachingforløbet. For Morten var det af afgørende betydning at blive bevidst om sine værdiers betydning, at føle at have muligheden for at fokusere på, hvordan han ved at bruge sin frihed til at være mere selektiv i sit tilvalg af opgaver igen syntes, det var sjovt at være selvstændig erhvervsdrivende.
Morten driver fortsat sin virksomhed, har fået genskabt retningen og siger i dag: "Jeg kan ikke længere anerkende den gængse opfattelse af, at sjov er lig med useriøs. Derfor bruger jeg humor og sjov, når jeg synes, det passer ind i situationen, og ganske enkelt fordi jeg opnår de bedste resultater på den måde."
Denne case er et af mange eksempler på, hvad en afklaring af værdier - og en øget bevidsthed om, hvad værdierne kan anvendes til - kan betyde, når vi privat eller arbejdsmæssigt står i en lignende situation.
For at komme tættere på, hvad værdiafklaring er, kan du stille dig selv de viste eksempler på spørgsmål. Således kan du udforske dit personlige værdisæt. Det er en god idé at få en anden til at hjælpe dig med at stille spørgsmålene og notere svarene ned, så du kan koncentrere dig rigtigt.
Hvornår er du allermest motiveret?
Hvad er det, der gør en dag virkelig god for dig?
Hvad savner du?
Hvad er det værste du ved?
Hænder det, at du er så engageret, at du glemmer tid og sted? Hvad laver du i den situation?
Hvis du skulle søge nyt arbejde, hvad er så særlig vigtigt for dig?
Hvad drømmer du om?
Efter hvert svar spørger du yderligere ind til svaret. Eksempelvis kan du stille spørgsmålet: Hvorfor er det vigtigt for dig?
Spørgsmål: Hvornår er du allermest motiveret?
Svar: Når jeg er på arbejde, er jeg allermest motiveret når alt går op i en højere enhed, og det hele bare kører derudad.
Spørgsmål: Hvorfor er det vigtigt for dig, at alt går op i en højere enhed og bare kører derudad?
Svar: Hmm… det er fordi jeg så oplever, at vi er på rette vej, og mine dispositioner ikke er helt hen i vejret – det gør mig i godt humør.
Spørgsmål: Hvorfor er det vigtigt for dig at være i godt humør?
Svar: Det er vel vigtigt for alle, men for mig betyder det i den sammenhæng, at jeg lykkes, med det jeg laver.
Spørgsmål: Er det vigtigt for dig at lykkes?
Svar: Ja, det er i allerhøjeste grad vigtigt.
Spørgsmål: Er det at lykkes en vigtig værdi for dig.
Svar: Ja absolut – en meget vigtig værdi.
Her får du svar på en af de vigtige værdier i vedkommendes værdisæt. Du kan spørge videre på værdien at lykkes, eller du kan stille det næste spørgsmål i rækken. Hvis du spørger videre på værdien at lykkes, kan du eksempelvis få værdier, som stolthed og professionalisme frem. Det kan også være helt andre værdier.
Efterhånden som værdierne opstår, skrives de ned. Når I er igennem alle spørgsmålene, har I måske 10-15 værdiord måske flere, som I herefter kan prioritere.
Rigtig god fornøjelse med at finde eller genfinde de personlige værdier, som skaber retning for din tilværelse.
De bedste hilsner
Annette Munk Nielsen