Et liv i balance

v. Coach.dk

Et liv i balance

v. Coach.dk

8282 1212

8282 1212

Ekstraordinær produktivitet.

Ekstraordinær produktivitet.

Kender du det at føle sig udbrændt på arbejde, i hjemmet eller til træning og ikke rigtig føle at du kommer videre. Man vil så gerne levere det ekstraordinære. Jeg kommer her med input fra bogen ”De fem valg – vejen til ekstraordinær produktivitet”

Udvalgt kapitel fra bogen ”De fem valg – vejen til ekstraordinær produktivitet” af forfatterne Kory Kogon, Adam Merrill og Tonny Maak.

Det skal her nævnes at forfatternes definition af ekstraordinær produktivitet handler om at gå i seng om aftenen og føle sig tilfreds, og at man har opnået noget. Det handler om at opnå de ting, der giver mest værdi til ens arbejde og ens liv.

Jeg vil kort gennemgå hvad de skriver om i valg 5. Kapitel hedder ”Hold gang i ilden, brænd ikke ud”

Kapitel starter med et passende citat af Aristoteles: ”Sindets energi er livets essens”.

Nutidens måde at leve på kalder forskerne udmattelsessyndrom – ”normale” mennesker kalder det udbrændthed. Nemlig det at leve med konstant stress, dårlig kost, mangel på søvn og motion. For at kunne levere ekstraordinær produktivitet er det vigtigt at de fem energidrivkræfter også er en del af vores hverdag. De fem energidrivkræfter er Motion, Spis, Sov, Slap af og Kontakt.

Motion fordi regelmæssig motion forbedre hukommelsen, hjernens sundhed og den fysiske sundhed. Forskere sætter det lidt på spidsen og kalder ”At sidde er den nye rygning”, måske lidt overdrevet, men der er ingen tvivl om at motion er godt. Mennesker er skabt til at bevæge sig. John Ratey, M.D. har blandt andet udtalt til bogen, at når du står op, er din hjerne syv procent mere effektiv, end når du sidder, fordi det store skeletmuskulatur er aktiveret. Det er specielt kredsløbstræning som forbedre hjernens effektivitet.

Spis er en anden god måde at give din hjerne energi på. Bogen kommer med en række retningslinjer, der er mere venlig for din hjerne. Spis kalorier af høj kvalitet. I bogen skriver de kort at kalorier af høj kvalitet kommer fra gårde og ikke fra fabrikker. Drik rigeligt med vand. Da din hjerne består af 80% vand er det vigtigt at holde væskebalancen for ikke at dehydrerer og dermed nedsætte evnen til tænke klart. Drik minimum 2 liter vand om dagen. Spis sunde fedtstoffer. De sunde fedtstoffer essentielle for din hjerne. De findes bla. i avocado, rapsolie, nødder, nogle fisk mv. Dog skal man stadig passe på med at spise for meget sundt fedt. Spis protein af høj kvalitet, det hjælper med at balancere dit blodsukker, booster koncentrationen og skaber de nødvendige byggesten til din hjerne. Protein findes blandt andet i fisk, kylling, bønner og mælkeprodukter med lavt fedt indhold. Kosttilskud er godt, men der er bedre hvis man kan få dækket sin næring fra hele, naturlige fødevarer. Blandt de gode kosttilskud er fiskeolie med højt omega-3-fedtsyrer og D-vitamin.

Søvn fremmer fornyelsen beskriver Liz Joy. Hun siger endvidere at søvn konsolidere vores hukommelse og tillader os at huske ting fra dag til dag. Diverse test indikere at folk som havde været vågen i over 17 timer præsterede på et niveau som folk med en alkoholpromille på over 0,5 og deres reaktionstid var mindst 50% langsommere end normalt i visse tests. Lidt groft sat op, kan man sige at hvis man får for lidt søvn svarer det til at dukke beruset op på arbejde! Bogen giver nogle pointer til en forbedret søvn: Motion, at slukke ens elektroniske enheder, ikke drikke alkohol og koffein drikke samt have et godt sovemiljø.

Til inspiration kan med fordel læses ”The Promise of Sleep”.

Restitution og hvile er meget vigtigt når man skal yde en ekstraordinær effektivitet. Her anbefales det at man skelner til sportsverdenen, hvor det er vigtigt ikke at overtræne. Det samme gør sig gældende på arbejde, hvor antallet af timer kan blive for mange (overtræning). Det er vigtigt at gøre sine restitutionsaktiviteter til en integreret del af ens liv for at opnå en perfekte work/life balance. Hvilke restitutionsaktiviteter som skal anvendes er forskelligt fra person til person. Bogen her lister 24 punkter op, som kunne være mulige strategier, såsom gå en tur, lytte til musik, gå ud med venner, pilates, grine, havearbejde mv. Pointen er at de restitutionsaktiviteter du vælger skal være nogle du føler kan øge dine energidrivkræfter.

Kontakt er den sidste drivkraft de nævner i bogen. Personlige relationer er en måde at øge den mentale energi på. Tillid og tilknytning til andre er med til at reducere følelsen af frygt og stress. Flere studier har vist at mennesker med tilfredsstillende relationer til familie, venner og deres nærmiljø, er gladere, lever længere og er mindre syge, jf. Havard Health Publications.

Jeg er enig med forfatterne. De fem energikræfter er vigtige for at kunne yde optimalt. Jeg tror på, at en fornuftig tilgang til de fem energikræfter vil styrke vores evne til at levere et godt stykke arbejde hvad enten det er på jobbet, i hjemmet eller et andet sted. Det er vigtigt at man selv mærker efter, hvad der virker for en selv. Vi er som personer forskellige og derfor vil det som virker for "naboen" ikke nødvendigvis virker for dig. Det kan godt være du skal have lidt mere søvn, men ikke behøver helt så meget kontakt for at tage et eksempel.

Søg i blandt

578

aktive coaches fra HELE Danmark

Se nyeste Coachprofiler »
At fejle er ikke det modsatte af succes - Det er en del af succes  [Citater fra Coach.dk] Del et citat fra Coach.dk på facebook
Coach.dk - et liv i balance

Find vej

CVR 26152984

OM COACH.DK

Nyheder

Handelsbetingelser

Kontakt os

Vi passer på dine data

HVAD ER COACHING?

Find en Coach

Hjælp & råd

Indlæg

Arrangementer / Events

Tilmelding til nyhedsbrev

FOR COACHEN

Login

Opret gratis profil

Markedsføring af Coachuddannelse

Tilmelding til nyhedsbrev