Et liv i balance

v. Coach.dk

Et liv i balance

v. Coach.dk

8282 1212

8282 1212

Negative følelser er besværlige - men givtige!

Negative følelser er besværlige - men givtige!

Vi kommer nemt til at tænke på negative følelser som forkerte, og derfor bliver det nærliggende at konkludere, at de er usunde og derfor skal fjernes, så der bliver plads til flere af "de rigtige", sunde og gode følelser. Vi hører derfor tit udtryk som "det gælder om at se fremad", "tag nu ja-hatten på!", "kom nu videre!", "livet er for kort til at være ked af det" og "vi må bekæmpe angsten/vreden/tvivlen etc.".

Men ligeså velmente udtrykkene er, når de bliver anvendt, ligeså lidt hjælpsomme er de i mange til fælde. Ligeså fristende enkel den tilgang er, ligeså forkert og vildledende er den. Hvordan kan det nu være?

Grundlæggende handler det om, at negative følelser er ligeså vigtige og funktionelle som positive følelser, og derfor er det noget væsentligt og sundt, vi søger at vende ryggen til, når vi gør de negative følelser forkerte. Noget af det funktionelle er knyttet til, at de fungerer som en slags advarselslamper på vores "indre panel". Vi kan sammenligne negative følelser med motorlampen i en bil. Lampen tænder, når der er noget motoren har brug for, vi forholder os til. De negative følelser optræder, når der er noget, vi har brug for at forholde os til.

Når vi på den måde møder vores negative følelser som samarbejdspartnere i stedet for som fjender, så åbner vi for udvikling og forandring - i modsat fald kommer vi i vejen for det.

Natten handler om hvile og rekreation (ordet rekreation betyder faktisk genskabelse), og det er både en forudsætning for, at du kan få gavn af dagen, og for at andre kan få gavn af dig. Nat og dag udgør en funktionel helhed. Ligesom at det der giver energi og bevægelse i et elektrisk kredsløb er samspillet mellem pluspol og minuspol - og IKKE at der er så kraftig en pluspol som muligt!

Et lille eksempel fra Stresslinjen her på Coch.dk er en ung kvinde som ringede for at høre, hvad hun kunne stille op med en stærk følelse af stress og samtidig jævnligt følte sig ulykkelig. Idet jeg viste hende muligheden for at sige: Ja! til de negative følelser i form af at være åben for, at de billedlig talt havde noget på hjerte til hende - idet hun åbnede til den mulighed, fik hun det allerede bedre her og nu. Og vi kunne allerede indenfor de ca. 15 minutter, vi talte sammen få øje på en vigtig del af, hvad der rørte sig for hende. Det kom til at repræsentere en ny dør, en ny vej frem, som afstedkom både håb og positive tanker.

Det gamle ordspil "intet er så skidt, at det ikke er godt for noget" handler om det samme.

Når vi afstår fra at gøre de negative følelser forkerte og åbner os for at sige ja til dem, gør vi udvikling og forandring mulig. Faktisk kan det ikke lade sig gøre fundamentalt at forandre noget eller skille sig af med noget mentalt/følelsesmæssigt uden først at sige ja til det - tage det til sig. Mere om det i et efterfølgende indlæg...

Skrevet af:

Jesper Sloth

Profilbillede af Jesper Sloth på Coach.dk

d. 24-03-2023 18:09

Læs mere om profilen her »

Søg i blandt

565

aktive coaches fra HELE Danmark

Se nyeste Coachprofiler »
I den sidste ende fortryder vi kun, de chancer vi ikke tog  [Citater på Coach.dk] Del et citat fra Coach.dk på facebook
Coach.dk - et liv i balance

Find vej

CVR 26152984

OM COACH.DK

Nyheder

Handelsbetingelser

Kontakt os

Vi passer på dine data

HVAD ER COACHING?

Find en Coach

Hjælp & råd

Indlæg

Arrangementer / Events

Tilmelding til nyhedsbrev

FOR COACHEN

Login

Opret gratis profil

Markedsføring af Coachuddannelse

Tilmelding til nyhedsbrev