Et liv i balance

v. Coach.dk

Et liv i balance

v. Coach.dk

8282 1212

8282 1212

Skælder du dit barn ud?

Skælder du dit barn ud?

Bliver dit barn ødelagt, når du skælder ud?

 

Langt de fleste børnefamilier oplever at have skæld ud som en del af deres dagligdag. Nogle mere end andre og i perioder mere end andre.

 

Vi er alle forskellige, og reagerer forskelligt. Det der får dig op i det røde felt, og gør at du skælder ud, kan variere fra det der får andre forældre til at skælde ud. Dette skyldes vores individuelle normer, opdragelse og værdier.

Du skælder måske ud på din barn når det ikke vil have børstet tænder.
Andre skælder ud på deres barn når det taler grimt eller ikke vil gøre noget helt bestemt.


Måske kan du genkende det at du især skælder ud, eller vrisser når du selv mangler energi og dermed ikke har overskud til at være forstående, overbærende og hjælpsom.

Det opstår også når vi som forældre føler os magtesløse og ikke ved hvad vi ellers skal gribe til i den givne situation. Mange føler at barnet prøver grænser af eller er provokerende.

 

Alle kender ubehaget der kan komme når vi har været sure på vores barn. Når vi står og kigger på vores sovende guldklump, kan mange af os rammes af dårlig samvittighed, hvis stemningen har været dårlig og bølgerne er gået højt. Skæld ud kan have mange nuancer og være forklædt i både trusler, sammenligninger og andet som vi ikke umiddelbart forbinder med skæld ud men som gør det samme. Skæld ud påvirker nemlig vore børn således at de oplever sig selv som mindre værd. Et barn er så loyal overfor sine forældre at de hellere vil synes dårligt om sig selv end om sine forældre. Derfor vil de hårde ord blive vendt indad i barnet og sætte sig som skyld og skam, så den relation de er så afhængige af hos forældrene, bibeholdes. For en hver pris.

”Vi ved fra forskningen, at skældud giver den samme slags sår på sjælen som fysisk afstraffelse”  (Fie Hørby, familie- og psykoterapeut)

 

 

Det er vores opgave som forældre at tage ansvaret for stemningen i familien. Dette betyder også at vi må se indad og kigge på om der er nogle ting i vores tilværelse der skal justeres lidt for at vi kan opnå en bedre stemning end vi har nu. Ofte kniber det med overskuddet forud for en konflikt og vi er derfor nemmere at slå ud af kurs, når vores børn ikke gør som vi gerne vil have. Hårdt pressede familier kan have brug for at omprioriterer i deres dagligdag og kigget på det som er vigtigt for lige præcis dem. Her kan vi ikke bruge til noget hvad de andre gør. Find ud af hvad der er vigtigt for dig og din familie. Derudover kan det være meget givende at få sat fokus på det som børnene prøver at sige, gennem det der for voksne godt kan tolkes som dårlig opførelse.

”Og så vil jeg råde jer til at skrue ned for den belærende del af opdragelsen, for opdragelse opdrager ikke – samspil opdrager. Dit barn lærer at være høflig, når han oplever, at du taler høfligt til ham.” (Jesper Juul, familieterapeut)

 

Søg i blandt

578

aktive coaches fra HELE Danmark

Se nyeste Coachprofiler »
At fejle er ikke det modsatte af succes - Det er en del af succes  [Citater fra Coach.dk] Del et citat fra Coach.dk på facebook
Coach.dk - et liv i balance

Find vej

CVR 26152984

OM COACH.DK

Nyheder

Handelsbetingelser

Kontakt os

Vi passer på dine data

HVAD ER COACHING?

Find en Coach

Hjælp & råd

Indlæg

Arrangementer / Events

Tilmelding til nyhedsbrev

FOR COACHEN

Login

Opret gratis profil

Markedsføring af Coachuddannelse

Tilmelding til nyhedsbrev